Zioła i nutraceutyki praca zbiorowa pod redakcją R. Kudlińskiego

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 54,90 zł 54.90
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.79429
Kod produktu: Zioła i nutraceutyki

Opis

Przy zakupie książki otrzymacie ją bez kosztów dostawy - w podsumowaniu zamówienia wprowadź kod rabatowy "DOSTAWAGRATIS"

Zioła i nutraceutyki - praca zespołowa pod redakcją Rafała Adolfa Kudlińskiego

Rok wydania: 2023

Ilość stron: 352

Format: Okładka miękka

ISBN: 9788396643308

Zioła i nutraceutyki” nie jest kolejną encyklopedią ziół. To zbiór prac tematycznych pasjonatów zielarstwa i zdrowego trybu życia pokazujący w praktyce, jak różne może być podejście do tego tematu. Z jednej strony znajdziecie tu kilka dokładnie opisanych ciekawych ziół, wraz z ich zastosowaniem i oddziaływaniem na ludzki organizm, ale dowiecie się również o herbacie, octach, olejkach eterycznych czy toksynach, które przedostają się do ludzkiego organizmu. Poruszyliśmy problem kształcenia kadr medycznych i zawodów w obszarze fitoterapii. Podzieliliśmy się także sprawdzonymi przepisami, które - mamy nadzieję - pozostaną w Waszej kuchni i domowej apteczce na stałe.Bardzo chcieliśmy, aby w Wasze ręce trafiła książka w której znajdziecie nie tylko naukowe wyjaśnienia botaniczne i biochemiczne, ale przede wszystkim w łatwych słowach opowieści o tym, jak cennym darem od natury są zioła.
Zapraszamy więc do świata naszej ziołowej pasji i życzymy Wam inspirującej lektury.

Spis treści:
Rozdział 1: Marta Sobera: Fitoterapia w kształceniu kadr medycznych
Rozdział 2: Magdalena Gawlas: Wszędzie ta chemia
Rozdział 3: Aleksandra Trawka: Pokrzywa zwyczajna
Rozdział 4: Jolanta Szlag: Oregano lebiodka (Origanum vulgare). Surowiec zielarski i przykłady zastosowania
Rozdział 5: Magdalena Gawlas: Apteka w jednej roślinie – szerokie zastosowanie mniszka lekarskiego
Rozdział 6: Dorota Czechowska: Nasturcja (Tropaeolum majus) w domowej aptece i w kuchni. Właściwości lecznicze nasturcji.
Rozdział 7: Sławomir Mazurek: Wykorzystanie ziół występujących w rezerwacie „Stawy Milickie” na przykładzie pałki szerokolistnej (Typha latifolia L.)
Rozdział 8: Anna Thomann: Konopie: święta roślina czy narkotyk? Charakterystyka konopi i ich właściwości lecznicze
Rozdział 9: Aleksandra Szydłak: Właściwości prozdrowotne roślin inwazyjnych na przykładzie nawłoci kanadyjskiej (Solidago canadensis L.) oraz rdestowca japońskiego (Reynoutria japonica)
Rozdział 10: Agnieszka Cybulska-Małycha Prozdrowotne i środowiskowe właściwości octów naturalnych
Rozdział 11: Piotr Snacki: Wykorzystanie olejków eterycznych w terapii infekcji Helicobacter Pylori
Rozdział 12: Michał Szymczak: Sześć kolorów herbaty, czyli jak poprawić zdrowie pijąc herbatę
Rozdział 13: Katarzyna Pokora: Ziołowe wsparcie w leczeniu boreliozy
Rozdział 14: Iwona Wolna: Zioła o potencjalnym działaniu na koronawirusy
Rozdział 15: Rafał Adolf Kudliński: Zarys toksykologii w kontekście łańcucha pokarmowego człowieka - czyli jak substancje toksyczne trafiają do naszej kuchni i co zrobić aby zmniejszyć ich ilość w naszych organizmach.
Rozdział 16: Michał Szymczak: Dziesięć ziół rosnących wokoło nas
Rozdział 17: Przepisy

 

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne) po weryfikacji czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl