Rzodkiewka, kiełki ekologiczne 20 g, Plantico
Opis
KIEŁKI RZODKIEWKI zawierają duże ilości antyoksydantów, które zwalczają aktywność wolnych rodników tj. cząsteczek działających prostarzeniowo. Kiełki rzodkiewki są bogatym źródłem takich składników jak magnez, witaminy C i B3. Kiełki działają ochronnie na komórki wątroby, poprawiają perystaltykę jelit i wzmacniają odporność.
Jak otrzymać kiełki rzodkiewki? Kilkakrotnie przepłukać nasiona, zalać letnią wodą w czystym słoiku i moczyć kilka godzin. Wymoczone nasiona ponownie przepłukać kilkakrotnie i kiełkować wybranym przez siebie sposobem ( najlepiej w kiełkownicy)
Waga: 20g
Produkty powiązane
Brokuł, kiełki ekologiczne 10 g, Plantico
KIEŁKI BROKUŁU zawierają istotny dla naszego organizmu sulforafan, siarkowy związek organiczny, który ma działanie przeciwnowotworowe. Z dotychczasowych badań wynika, że kiełki brokułowe mogą chronić przed rakiem gardła, płuc, jelita grubego i skóry. Mogą hamować rozwój raka piersi i pęcherz moczowego.
5,89 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Burak ćwikłowy, kiełki ekologiczne 20 g, Plantico
KIEŁKI BURAKA ĆWIKŁOWEGO odznaczają się wyjątkowymi walorami odżywczymi, zawierają błonnik, witaminy A, B6, C, E, K oraz minerały - cynk, mangan, magnez, potas, wapń i żelazo. Obecne w kiełkach betaina i karotenoidy wspierają funkcjonowanie wątroby i działają przeciw nowotworowo.
5,99 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Gorczyca, kiełki ekologiczne 20 g, Plantico
KIEŁKI GORCZYCY zawierają witaminy A, B1, B2, C, E i K oraz siarkę, żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan i selen. Kiełki gorczycy działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Działają osłonowo na śluzówkę żołądka. Lekko obniżają ciśnienie tętnicze, są skuteczne przy wszelkich chorobach przeziębieniowych. W jedzeniu kiełków gorczycy należy zachować umiar. Spożycie kiełków powinny kontrolować osoby chore na cukrzycę i niskociśnieniowcy.
5,89 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Kapusta czerwona, kiełki ekologiczne 10 g, Plantico
KIEŁKI KAPUSTY CZERWONEJ są cenniejsze pod względem odżywczym niż dorosłe główki. Zdaniem naukowców kiełki czerwonej kapusty zawierają 6 razy więcej witaminy C i 40 razy więcej witaminy E w 100g produktu niż czerwone główki. Kiełki te są dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika, zawierają też niewielką ilość wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Najważniejszym walorem zdrowotnym kiełków czerwonej kapusty są ANTYCJANINY, ważny czynnik przeciwrakowy. Naukowcom udało się udowodnić też, że w niezwykle skuteczny sposób obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Kiełki czerwonej kapusty oficjalnie uważane są za pożywienie sprzyjające ograniczaniu wagi.
5,99 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Lucerna, kiełki ekologiczne 20 g, Plantico
KIEŁKI LUCERNY zawierają witaminy A, B1, B2, C i K oraz cynk, żelazo, mangan, fosfor, miedź i kwas foliowy. Konsumpcja kiełków ma dobroczynny wpływ na nasz metabolizm. Obniżają one poziom lipidów w krwi. Odgrywają ważną rolę w walce z otyłością i miażdżycą. Są bogate w błonnik spożywczy a dzięki zawartości enzymów przynoszą ulgę w wzdęciach, nudnościach, niestrawności czy bólach brzucha.
5,89 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Rzeżucha, kiełki ekologiczne 30 g, Plantico
KIEŁKI RZEŻUCHY są bardzo zdrowe, zawierają dużo makro i mikroelementów, białko, błonnik, witaminy A, B1, B2, B3, C i E oraz cynk, jod, magnez, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Regularne jedzenie tych kiełków poprawia stan kości i zębów. Rzeżucha normuje skoki glukozy we krwi dzięki czemu przeciwdziała napadom głodu. Spożywanie dużej ilości rzeżuchy nie jest dobre dla nerek.
Słonecznik, kiełki ekologiczne 40 g, Plantico
KIEŁKI SŁONECZNIKA zawierają sporo witamin tj. A, B, C i E oraz cynk, fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo. Kiełki cenione są przede wszystkim z powodu licznych antyoksydantów. Związki zawarte w kiełkach mają silne działanie przeciwzapalne i dzięki zawartej cynarynie pomocne są w walce z cukrzycą. Kiełki słonecznika są bezpieczne w konsumpcji, pozbawione skutków ubocznych, świetnie uzupełniają braki świeżych warzyw w okresie jesienno- zimowym.
5,89 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków, autor Zarawska Patrycja
W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwią identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.
Dziurawiec antydepresyjny 50 g
Zielnik Adolfa Kudlińskiego - Dziurawiec
Skład: dziurawiec 100% (susz ziołowy)
Masa netto: 50 g
Uspakajająca melisa lekarska 30 g
Zielnik Adolfa Kudlińskiego - Melisa Lekarska susz premium
Skład: melisa lekarska liść premium 100% (susz ziołowy)
Przeciwzapalny rumianek 40 g
Zielnik Adolfa Kudlińskiego - Rumianek (koszyczek)
Waga: 40g
Domowe kiszonki, które leczą, autor: E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska
Smak kiszonych ogórków każdy prawdziwy Polak powinien znać. Poza walorami smakowymi kiszone ogórki to przede wszystkim naturalny probiotyk, który doskonale wspiera nasz układ pokarmowy. Ale nie tylko ogórki można kisić...
Malwa dla dojrzałych kobiet 20 g
Zielnik Adolfa Kudlińskiego - Malwa
Skład: Malwa
Masa netto: 20 g
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku gotowanie w terenie część 1, autorzy Artur Bokła i Katarzyna Mikulska
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażyliśmy w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia - najważniejszego środka w walce o przeżycie.
Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie? Jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni?
Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają!
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku gotowanie w terenie część 2, autorzy Artur Bokła i Katarzyna Mikulska
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania.
W drugiej części Kuchni survivalowej prezentowane są różne sposoby wędzenia, krzesania ognia oraz tajniki doboru hubki i rozpałki. Omówione zostały również techniki pieczenia - w glinie, na spodku, w piecu glinianym i pod kloszem. W książce znaleźć również można przepisy kulinarne z wykorzystaniem roślin łąkowych (np. mąka z kłączy perzu), leśnych (np. mąka z żołędzi) oraz bagiennych (np. ziołowe podpłomyki z mąki z pałki wodnej).
Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie.
Tylko przygotowani przetrwają!
Ilustrowany Atlas dzikich roślin jadalnych, autor Monika Fijołek
Książka zawiera opis150 gatunków dziko rosnących roślin w Polsce, które można spożywać.
Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów spożywczych, często nie pamiętamy, jakie dobra oferuje nam natura. Dziko rosnące rośliny mogą być nie tylko smacznymi i tanimi składnikami potraw, ale również surowcem leczniczym w czystej postaci.
Babka zwyczajna, brzoza, koniczyna, skrzyp i szczaw oraz wiele innych... - na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wartościowych składników pokarmowych zawierają powszechnie znane rośliny. Atlas dostarcza wiedzy o ich występowaniu, rozpoznawaniu, właściwościach i zastosowaniu w kuchni. Cennym uzupełnieniem są przepisy kulinarne.
Autorka, Monika Fijołek, jest doktorem nauk rolniczych i nauczycielką florystyki. Pasjonuje się uprawą ziół i ziołolecznictwem, tworzy projekty ogrodów ziołowych i książek o tej tematyce.
150 gatunków dziko rosnących roślin w Polsce, które można spożywać
Terenowa apteczka ziołowa, autor Bartosz Jemioła
TERENOWA APTECZKA ZIOŁOWA
To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Skondensowana, praktyczna wiedza o roślinach, które mogą nam pomóc w terenie.
Autor radzi, czym zastąpić podstawowe medykamenty, gdy jesteśmy w górach, nad jeziorem, w lesie, na działce czy w parku i nie mamy przy sobie apteczki.
Bezcenna wiedza dla survivalowców i preppersów, ale także dla miłośników wycieczek rowerowych, biegania oraz rodzinnych spacerów.
Obudź w sobie narodową zapobiegliwość i zaradność. Tylko przygotowani przetrwają!
Atlas 230 roślin leczniczych, autor Małgorzata Mederska
Książka zawiera opis ponad 230 gatunków roślin leczniczych
Przygotowania na trudne czasy. Niezbędnik preppersa Autor: Paweł Frankowski
Przygotowani przetrwają. Jeśli czytasz ten tekst przy świetle elektrycznym, to znaczy, że najprawdopodobniej jeszcze żyjesz w dobrobycie i nie wyobrażasz sobie, że lodówka lub sklepowe półki mogą być puste. Ale to właśnie TERAZ masz czas na to, by się przygotować. Wojna na Ukrainie, terroryzm, kryzysy migracyjne, katastrofy klimatyczne i pandemia ostatnie lata udowodniły, że nic nie jest dane nam raz na zawsze, a świat zaskakuje nas coraz częściej. Pora zadać sobie pytanie: co zrobimy, jeśli nagle znajdziemy się w sytuacji kryzysowej? Czy będziemy na nią gotowi?
Wyrób konserw w słoikach i puszkach - ponad 160 przepisów, autor Krzysztof Leśniewski
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem i dodatkami.
Narine - probiotyk z Armenii
NARINE (narum) do nabycia na stronie https://mynarum.com/. Podając kod rabatowy "adolfkudlinski" otrzymacie rabat w wysokości 6%.
Jak przetrwać trudne czasy. Survival miejski, autor P. Frankowski
Czy świat, który znasz, może zmienić się z dnia na dzień?
Co zrobisz, jeśli nagle stracisz wszystko, co masz, lub znajdziesz się w oblężonym mieście, z którego nie możesz się wydostać?
Ostatnie wydarzenia udowodniły, że wojny i katastrofy naturalne nie zdarzają się wyłącznie gdzieś bardzo daleko od nas. Do wielu z nich nie da się przygotować na 100 procent, jednak możesz zrobić wszystko, by JUŻ TERAZ zwiększyć swoje szanse na przetrwanie – nawet, jeśli nie uda ci się uciec z miejsca zagrożenia.
Czy wiesz:
- Jak zatrzymać krwotok, czym opatrzyć ranę lub złagodzić poparzenie?
- Gdzie znaleźć schronienie w warunkach miejskich oraz co jeść i pić, gdy skończą się zapasy?
- Jak przetrwać w schronie, radzić sobie ze strachem i uchronić się przed przemocą?
- Jak i czym się bronić, gdy nadejdzie najgorsze?
Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś „nie”, ta książka jest dla ciebie! To vademecum cywila, dzięki któremu zdobędziesz niezbędną wiedzę survivalową. Naucz się podejmować krytyczne decyzje, od których może zależeć życie twoje i twojej rodziny.
Sztuczki survivalowe, autorzy Paweł Frankowski i Witold Rajchert
NIEZBĘDNE UMIEJĘTNOŚCI SZTUKI PRZETRWANIA
Poznasz skuteczne metody wydostania się z opresji np. tonącego samochodu, strzelaniny, pożaru lasu.
Wykonasz improwizowane ubranie, tymczasowe schronienie czy własną folię NRC.
Przygotujesz filtry wodne i pojemniki do przenoszenia płynów.
Sporządzisz lekarstwa, a także pożywienie z owoców lasu, łąki i parku miejskiego.
Nauczysz się rozpalać, utrzymać i ukrywać ognisko.
Dowiesz się, jak stworzyć nóż i puszkę survivalową z dostępnych akcesoriów życia codziennego.
Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia
APITERAPIA. LECZENIE MIODEM I PRODUKTAMI PSZCZELIMI
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia
45,00 zł
Cena regularna:
49,95 zł
Schron przydomowy. Jak zbudować i wyposażyć prywatny schron autor Paweł Frankowski
Paweł Frankowski - Schron przydomowy. Jak zbudować i wyposażyć prywatny schron
Żyjemy w niestabilnych czasach – nie mamy pewności, czy w niedalekiej przyszłości nie dotknie nas wojna lub nie doświadczy katastrofa naturalna. Być może budowa przydomowych schronów już wkrótce będzie postrzegana jako konieczność i przejaw dbania o bliskich, a nie ekscentryzm. Bezpieczne schronienie, zgromadzone zasoby oraz znajomość podstaw survivalu mogą okazać się niezbędne w wielu nieprzewidywalnych sytuacjach, dlatego tak ważne jest, aby zastanowić się nad rodzinnym planem awaryjnym.
To prawdopodobnie pierwsza tego typu publikacja w Polsce. Znajdziesz tu aktualną wiedzę popartą doświadczeniami ludzi m.in. z Ukrainy czy Izraela oraz dowiesz się:
- Czy jest dla ciebie miejsce w schronie publicznym
- Jak zlokalizować najbliższe schronienie i co zabrać ze sobą
- Jak zbudować przydomowy schron, przygotować bezpieczny pokój oraz wzmocnić piwnice
- Jak zapewnić sobie azyl w czasie powodzi, pożaru czy huraganu
- W co wyposażyć swoje schronienie oraz jak racjonalnie wykorzystać posiadane zasoby
To, co przydarzyło się innym, pewnego dnia może przydarzyć się tobie. Przygotuj się już dziś i zdobądź przewagę, która pozwoli ci przetrwać trudne czasy!
Zioła i nutraceutyki praca zbiorowa pod redakcją R. Kudlińskiego
Zioła i nutraceutyki - praca zespołowa pod redakcją Rafała Adolfa Kudlińskiego
Pierwsza pomoc przedmedyczna. Outdoor, survival, wojna. Autorzy: P. Frankowski A. Chałuda
Paweł Frankowski Adam Chałuda - Pierwsza pomoc przedmedyczna. Outdoor, survival, wojna
Urazy, obrażenia, zatrucia czy hipotermia to realne zagrożenia naszego zdrowia i życia. Choć nikomu tego nie życzymy, w pewnym momencie każdy z nas może stać się świadkiem lub uczestnikiem wypadku, katastrofy naturalnej lub budowlanej, przypadkowego postrzału, albo nawet działań wojennych. Zanim pojawią się odpowiednie służby, to na nas spoczywa obowiązek udzielenia pierwszej pomocy.
Paweł Frankowski i Adam Chałuda napisali tę książkę przede wszystkim z myślą o turystach, survivalowcach, preppersach, żołnierzach WOT, uczniach klas mundurowych, przyszłych ratownikach KPP i medycznych. Uwzględnili zarówno osoby działające w ramach służb cywilnych, jak i operujące na polu walki, dlatego też połączyli w poradniku medycynę cywilną z wojskową, opartą na wytycznych TCCC. Poradnik pozwala zdobyć wiedzę o zasadach udzielania bezpiecznej i skutecznej pierwszej pomocy przedmedycznej, improwizacji i leczenia, a także obala szkodliwe medyczne mity.
Paweł Frankowski - z wykształcenia prawnik i informatyk, z zamiłowania głodny survivalowej wiedzy badacz. Jest instruktorem survivalu, ratownikiem KPP oraz nurkowym, trenerem etyki outdooru. Wiceprezes Stowarzyszenia Polska Szkoła Surwiwalu. Autor popularnych książek o survivalu miejskim (preperingu) oraz survivalu leśnym, a także bushcrafcie.
Tytuł: Pierwsza pomoc przedmedyczna. Outdoor, survival, wojna
Autor: Paweł Frankowski, Adam Chałuda
Wydawnictwo: Bezdroża
ISBN: 9788383223513
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 280
Format: 12 x 19 cm
Oprawa: miękka
Naturalna apteka. Wspomaganie leczenia chorób autoimmunologicznych, autor Iza Czajka
Naturalna apteka. Wspomaganie leczenia chorób autoimmunologicznych - Iza Czajka
45,00 zł
Cena regularna:
49,95 zł
Opinie o produkcie (0)
5,89 zł
Cena regularna:
6,89 zł
5,99 zł
Cena regularna:
6,89 zł
5,89 zł
Cena regularna:
6,89 zł
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne) po weryfikacji czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.