

16,97 zł
Cena regularna:
17,79 zł

119,99 zł

40,00 zł
Cena regularna:
45,95 zł

6,89 zł

5,99 zł
Cena regularna:
6,89 zł

5,99 zł
Cena regularna:
6,89 zł

42,96 zł

6,98 zł

43,67 zł

47,19 zł

24,27 zł

OLEJ Z PESTEK Z DYNI 250 ml





Opis
Nasze oleje pochodzą z lokalnej olejarni, w której tłoczy się oleje z ziaren i pestek pozyskanych od sprawdzonych polskich dostawców. Tłoczenie odbywa się w tradycyjny sposób, powoli i w niskiej temperaturze przy pomocy przedwojennych drewnianych pras. Niska temperatura tłoczenia pozwala na zachowanie zdecydowanej większości wartości odżywczych oleju, w tym kwasów Omega 3 i Omega 6 a także ich znikomą degradację w późniejszym okresie. Wyższe temperatury tłoczenia sprawiają, że cenne wartości odżywcze takich olejów stają się nietrwałe, utleniają się a tym samym ich termin przydatności jest krótszy i dodatkowo wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych. Niska temperatura tłoczenia z kolei powoduje, że oleje pozyskane w ten sposób cechują się wysoką stabilnością biochemiczną i posiadają potwierdzony badaniami długi okres przydatności do spożycia. Dlatego nie muszą być przechowywane w lodówce i nie tracą w ten sposób wartości odżywczych i smakowych. I ponad to wszystko są po prostu pyszne...
OLEJ Z PESTEK Z DYNI tłoczony na zimno, niefiltrowany
Pojemność: 250 ml
Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty produkcji.
Olej tłoczony na zimno z pestek polskiej dyni w łupie. Jest on niefiltrowany i nieoczyszczony przez co jest gęsty o pięknym kolorze zielono-czerwonym i wspaniałym smaku.
Polecamy stosować go na zimno, do sałatek, do chleba a także do lodów.
Olej z pestek dyni zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, nienasycone kwasy tłuszczowe (jedno- i wielonienasycone) a także witaminy A, E, D oraz z grupy B i pierwiastki: selen, potas, cynk i pozostałe substancje, jak skwalen i fitosterole. Od dawne olej z pestek dyni stosowany jest "na robaki" - związki zawarte w oleju z pestek dyni uszkadzają układ nerwowy pasożytów bytujących w ludzkim przewodzie pokarmowym (tasiemiec, owsiki, glisty) i w ten sposób pomaga w pozbyciu się ich z ludzkiego organizmu, przy okazji usuwając inne substancje toksyczne. Olej może być przyjmowany przez osoby wrażliwe osoby, ponieważ nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jelit.
Olej z pestek bardzo polecany jest mężczyznom - pomaga on we wczesnych stadiach łagodnego przerostu gruczołu krokowego i jednocześnie niweluje problemy z oddawaniem moczu czy zaburzenia potencji.
Oleju z pestek z dyni nie należy smażyć - podgrzewanie powoduje zniszczenie (lub mocne ograniczenie) wszystkich prozdrowotnych substancji zawartych w oleju! Jego specyficzny smak zbliżony do orzechowego pozwala szeroko go stosować w kuchni; nadaje się do chleba, warzyw, sera białego, gotowanych jaj, sałatek, surówek, deserów (lody). Jako ciekawostkę można dodać, że olej z pestek dyni dodaje się do austriackiej wersji sernika wiedeńskiego.
Stosowany zewnętrznie olej z pestek z dyni na pewno spodoba się paniom - wmasowany w skórę nawilża ją, poprawia jej napięcie, spłyca zmarszczki, koi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracyjne i ma właściwości antycellulitowe! Z kolei olej użyty na włosy sprawia, że są mocniejsze, bardziej lśniące a końcówki mniej rozdwojone.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna | 900 kcal |
Tłuszcz | 100 g |
kwasy tłuszczowe nasycone | 19 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 31 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone |
48 g |
Węglowodany / w tym: |
0 g |
cukry |
0 g |
Białko |
0 g |
Sól | 0 g |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne) po weryfikacji czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.