Produkt dnia
WEK DROBIOWY
WEK DROBIOWY
18,79 zł
szt.
MALWA
MALWA
6,98 zł
szt.
SZYNKA WIEPRZOWA WĘDZONA
SZYNKA WIEPRZOWA WĘDZONA
27,69 zł 23,50 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

OLEJ Z CZARNUSZKI

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 55,00 zł 55.00
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 3.39999
Kod produktu: olej z czarnuszki

Opis

Nasze oleje pochodzą z lokalnej olejarni, w której tłoczy się oleje z ziaren i pestek pozyskanych od sprawdzonych polskich dostawców. Tłoczenie odbywa się w tradycyjny sposób, powoli i w niskiej temperaturze przy pomocy przedwojennych drewnianych pras. Niska temperatura tłoczenia pozwala na zachowanie zdecydowanej większości wartości odżywczych oleju, w tym kwasów Omega 3 i Omega 6 a także ich znikomą degradację w późniejszym okresie. Wyższe temperatury tłoczenia sprawiają, że cenne wartości odżywcze takich olejów stają się nietrwałe, utleniają się a tym samym ich termin przydatności jest krótszy i dodatkowo wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych. Niska temperatura tłoczenia z kolei powoduje, że oleje pozyskane w ten sposób cechują się wysoką stabilnością biochemiczną i posiadają potwierdzony badaniami długi okres przydatności do spożycia. Dlatego nie muszą być przechowywane w lodówce i nie tracą w ten sposób wartości odżywczych i smakowych. I ponad to wszystko są po prostu pyszne...

OLEJ Z CZARNUSZKI tłoczony na zimno

pojemność 250 ml

Najlepiej spożyć przed upływem 6 miesięcy od daty produkcji.

Czarnuszka już w dawnych wiekach nazywana była "Złotem Faraonów" ze względu na bogactwo kwasów tłuszczowych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki, zarówno od wewnątrz, jak i na zewnątrz. Olej z czarnuszki z powodzeniem może być stosowany jako kosmetyk gdyż pomaga w walce z trądzikiem i łupieżem a także łagodzi dolegliwości alergiczne. Ziarna czarnuszki wykorzystywane są także w kuchni jako przyprawa, nadając potrawom charakterystyczny intensywny pieprzowo-korzenny smak.
Olej z czarnuszki zażywa się wyłącznie na zimno (nie można go podgrzewać ani używać do smażenia). Aby wytworzyć 1 litr oleju potrzeba około 10 kg ziaren czarnuszki.
Olej z czarnuszki bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami. Może być również podawany małym dzieciom, które często chorują. Ponadto pomaga w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych (wrzody żołądka, nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks, poprawa pracy wątroby), obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz glukozy we krwi, zapobiega miażdżycy, łagodzi schorzenia alergiczne z objawami astmy oraz polecany jest dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Istotne znaczenie olej z czarnuszki ma również w związku z jego działaniem antynowotworowym - jego składnik (tymochinon) znacznie zmniejsza żywotność komórek raka płuc i hamuje rozwój komórek rakowych jelita grubego, białaczki i raka piersi.

Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników produktu. Kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia przed zastosowaniem powinny skonsultować się z lekarzem

 


Wartość odżywcza w 100 g produktu:

Wartość energetyczna 900 kcal
Tłuszcz 100 g
kwasy tłuszczowe nasycone 16 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 25 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone

58 g

Węglowodany / w tym:

0 g

cukry

0 g

Białko

0 g
Sól  0 g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl