O tym, że mąką pszenna, zwłaszcza typu 450 czy 500 jest dla naszego zdrowia niezbyt wartościowa, ze względu na mała ilość składników odżywczych możecie dowiedzieć się z poprzedniego wpisu. Jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz w pszenicy, na którą warto zwrócić uwagę, a dokładniej chodzi o białka zawarte w ziarnie. Otóż około 95% różnych białek występujących w pszenicy wywodzą się bezpośrednio z pierwotnych odmian tego zboża, jednak 5% białek to już całkiem nowe formy wyhodowane w nowych odmianach pszenicy, które nie mają swoich odpowiedników w naturze.
Gluten - to grupa białek, która przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w jelitach oraz centralnym układzie nerwowym. Gluten składa się z dwóch rodzajów białek: gliadyny i gluteniny. Gliadyna charakteryzuje się wysoką lepkością, natomiast glutenina wykazuje właściwości elastyczne. Oba białka występują w podobnych proporcjach w ziarnie (bielmie). Gluten może powodować choroby wynikające z nieprawidłowej reakcji organizmu na jego obecność. Jednym z takich schorzeń jest celiakia, zwana również chorobą trzewną – choroba autoimmunologiczna, która objawia się trwałą nietolerancją glutenu. W celiakii, w wyniku nieprawidłowej reakcji immunologicznej na białka obecne w zbożach, dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Najczęściej zmiany chorobowe dotyczą górnego odcinka jelita czczego lub dolnej części dwunastnicy. Jedynym sposobem leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.
Gliadyna jest białkiem występującym w glutenie, które może wykazywać działanie prozapalne, szczególnie u osób z predyspozycjami do nietolerancji glutenu, takich jak osoby cierpiące na celiakię, nadwrażliwość na gluten lub niektóre choroby autoimmunologiczne.
Właściwości prozapalne gliadyny są związane z jej wpływem na barierę jelitową oraz układ immunologiczny:
-
Zwiększanie przepuszczalności jelit: Gliadyna może przyczyniać się do rozluźnienia połączeń międzykomórkowych w jelitach, co powoduje tzw. „zespół nieszczelnego jelita”. W efekcie do krwiobiegu mogą przenikać niepożądane substancje, takie jak niestrawione fragmenty pokarmów czy toksyny, co prowadzi do aktywacji układu odpornościowego i wywołania stanu zapalnego.
-
Pobudzanie odpowiedzi immunologicznej: U osób z celiakią, gliadyna wywołuje silną reakcję immunologiczną. Organizm rozpoznaje białko gliadyny jako zagrożenie, co prowadzi do aktywacji limfocytów T i produkcji przeciwciał, które atakują komórki jelitowe. Ta reakcja powoduje przewlekły stan zapalny, uszkadzając błonę śluzową jelita.
-
Stymulacja uwalniania cytokin prozapalnych: Gliadyna może pobudzać komórki układu odpornościowego do produkcji cytokin prozapalnych, takich jak interleukina-15 (IL-15). Te mediatory zapalne nasilają reakcję immunologiczną, prowadząc do niszczenia tkanek i przyczyniając się do rozwoju stanów zapalnych nie tylko w jelitach, ale także w innych częściach ciała. Najnowsze badania sugerują, że niektóre stany zapalne mogę pośrednio wpływać na powstawanie różnych chorób np. ADHD, astmę, schizofrenię czy depresję.
-
Związek z chorobami autoimmunologicznymi: Chroniczne zapalenie wywołane przez gliadynę może zwiększać ryzyko wystąpienia innych chorób autoimmunologicznych, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Hashimoto czy cukrzyca typu 1.
Pszenica zawiera lektyny, czyli białka wytwarzane przez rośliny w celu ochrony przed infekcjami. W ludzkim organizmie lektyny nie ulegają trawieniu, a przyczepiając się do komórek jelitowych, zwiększają ich przepuszczalność (podobnie jak gluten). W efekcie substancje pokarmowe mogą przenikać do krwiobiegu, co wywołuje odpowiedź immunologiczną. Taki proces może dezorientować układ odpornościowy i prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych, takich jak choroba Hashimoto, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Zły wpływ pszenicy na nasze zdrowie wynika głównie z jej modyfikacji GMO - kiedyś miała 14 chromosomów, teraz ma 42. A wszystko to powoduje następujące problemy:
a) prawie trzykrotne zwiększenie ilości glutenu, który powoduje różne problemy trawienne, w tym utajone formy celiakii,
b) zwiększenie odporności pszenicy na glifosat, przez co można ją pryskać dowolną ilością tego specyfiku - nic się jej nie dzieje, ale my to potem jemy,
c) toksyna BT - jest to trucizna, która ma za zadanie eliminować pasożyty (głownie żuki i gąsienice). Rośliny GMO są modyfikowane w taki sposób, aby wydzielać tę toksynę, przez co plony nie są zjadane przez szkodniki. Wg producentów, toksyna ta jest nieszkodliwa dla ludzi, gdyż rozkłada się w jelitach i nie stanowi zagrożenia dla ludzkiego zdrowia. Po kilkunastu latach okazało się jednak, że jest to nieprawda - toksyny nie rozkładają się w przewodzie pokarmowym człowiek, lecz kumulują się w nim. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że BT przyczyniać się może do powstawania alergii, poronień a nawet nowotworów.
W takim razie skoro pszenica ma tak destruktywny wpływ na nasze zdrowie, to które zboża są dla nas lepsze? Otóż orkisz, samopsza i płaskurka, czyli stare odmiany pszenicy, nie mają tych modyfikowanych białek, stąd też są bardziej bezpieczne dla naszego zdrowia. Zawierają co prawda "stary" gluten, jednak jego zawartość jest zdecydowania niższa. Dobrą alternatywą jest również żyto czy kasze.
https://www.dailymail.co.uk/health/article-1388888/GM-food-toxins-blood-93-unborn-babies.html