Kiełki są zdrowe - kto o tym jeszcze nie wie, to zaraz się dowie. Jedną z najpopularniejszych roślin na kiełki, która gości w większości polskich domach, to rzeżucha uprawiana na święta Wielkiejnocy. Wystarczy ziarenka rzeżuchy rozłożyć na watę/ligninę, dbać o wilgoć i po niecałym tygodniu mamy gotową "zieloną łąkę". Ostry smak rzeżuchy świetnie komponuje się z majonezem, czy innymi potrawami a jednocześnie pomaga w trawieniu, co przy świątecznym obżarstwie jest wskazane. Są również inne nasiona, z których można wyhodować kiełki np. buraki, słonecznik, brokuł, gorczyca, rzodkiewka. Co jest takiego w tych kiełkach, że są tak popularne? Poza bogactwem minerałów i witamin mają jedną ogromną zaletę - są proste w uprawie. Wystarczy kilka dni, trochę wilgoci i mamy gotowe zielone roślinki. Po zebraniu nadają się do przechowywania w szklanym naczyniu w lodówce przez kilka kolejnych dni. Warto kiełki stosować w naszej codziennej diecie, zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym, kiedy dostępne warzywa mają więcej "chemii" niż tablica Mendelejewa :-) Najlepiej przygodę z kiełkami zacząć od kiełków tego warzywa, które smakuje najbardziej (np. brokuł, rzodkiewka, kapusta, buraki) bo smak tych kiełków będzie trochę zbliżony do warzyw. W miarę poszerzania horyzontów smakowych i eksperymentów warto sięgnąć po inne np. delikatna lucerna czy słodki słonecznik.
KIEŁKI BROKUŁU zawierają istotny dla naszego organizmu sulforafan, siarkowy związek organiczny, który ma działanie przeciwnowotworowe. Z dotychczasowych badań wynika, że kiełki brokułowe mogą chronić przed rakiem gardła, płuc, jelita grubego i skóry. Mogą hamować rozwój raka piersi i pęcherz moczowego.
KIEŁKI BURAKA ĆWIKŁOWEGO odznaczają się wyjątkowymi walorami odżywczymi, zawierają błonnik, witaminy A, B6, C, E, K oraz minerały - cynk, mangan, magnez, potas, wapń i żelazo. Obecne w kiełkach betaina i karotenoidy wspierają funkcjonowanie wątroby i działają przeciw nowotworowo.
KIEŁKI GORCZYCY zawierają witaminy A, B1, B2, C, E i K oraz siarkę, żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan i selen. Kiełki gorczycy działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Działają osłonowo na śluzówkę żołądka. Lekko obniżają ciśnienie tętnicze, są skuteczne przy wszelkich chorobach przeziębieniowych. W jedzeniu kiełków gorczycy należy zachować umiar. Spożycie kiełków powinny kontrolować osoby chore na cukrzycę i niskociśnieniowcy.
KIEŁKI KAPUSTY CZERWONEJ są cenniejsze pod względem odżywczym niż dorosłe główki. Zdaniem naukowców kiełki czerwonej kapusty zawierają 6 razy więcej witaminy C i 40 razy więcej witaminy E w 100g produktu niż czerwone główki. Kiełki te są dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika, zawierają też niewielką ilość wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Najważniejszym walorem zdrowotnym kiełków czerwonej kapusty są ANTYCJANINY, ważny czynnik przeciwrakowy. Naukowcom udało się udowodnić też, że w niezwykle skuteczny sposób obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Kiełki czerwonej kapusty oficjalnie uważane są za pożywienie sprzyjające ograniczaniu wagi.
KIEŁKI LUCERNY zawierają witaminy A, B1, B2, C i K oraz cynk, żelazo, mangan, fosfor, miedź i kwas foliowy. Konsumpcja kiełków ma dobroczynny wpływ na nasz metabolizm. Obniżają one poziom lipidów w krwi. Odgrywają ważną rolę w walce z otyłością i miażdżycą. Są bogate w błonnik spożywczy a dzięki zawartości enzymów przynoszą ulgę w wzdęciach, nudnościach, niestrawności czy bólach brzucha.
KIEŁKI RZEŻUCHY są bardzo zdrowe, zawierają dużo makro i mikroelementów, białko, błonnik, witaminy A, B1, B2, B3, C i E oraz cynk, jod, magnez, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Regularne jedzenie tych kiełków poprawia stan kości i zębów. Rzeżucha normuje skoki glukozy we krwi dzięki czemu przeciwdziała napadom głodu. Spożywanie dużej ilości rzeżuchy nie jest dobre dla nerek.
KIEŁKI RZODKIEWKI zawierają duże ilości antyoksydantów, które zwalczają aktywność wolnych rodników tj. cząsteczek działających prostarzeniowo. Kiełki rzodkiewki są bogatym źródłem takich składników jak magnez, witaminy C i B3. Kiełki działają ochronnie na komórki wątroby, poprawiają perystaltykę jelit i wzmacniają odporność.
KIEŁKI SŁONECZNIKA zawierają sporo witamin tj. A, B, C i E oraz cynk, fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo. Kiełki cenione są przede wszystkim z powodu licznych antyoksydantów. Związki zawarte w kiełkach mają silne działanie przeciwzapalne i dzięki zawartej cynarynie pomocne są w walce z cukrzycą. Kiełki słonecznika są bezpieczne w konsumpcji, pozbawione skutków ubocznych, świetnie uzupełniają braki świeżych warzyw w okresie jesienno- zimowym.
Dostępność:duża ilość
Wysyłka w:48 godzin
Blog wpisy
Bardzo dziękujemy za wsparcie po stracie Pana Adolfa i odpowiadając na liczne pytania informujemy, że sklep nie przestaje działać. W dalszym ciągu będą Państwo mogli dokonywać u nas zakupów. Przepraszamy za utrudnienia.
Często nasi klienci pytają się o to jak długo można przechowywać nasze konserwy. Odpowiedź jest zaskakująco prosta: długo! Ale dokładniej, co znaczy długo?
Omega-3 i kolagen – duet dla zdrowia, urody i sprawnych stawów
Zdrowie zaczyna się od wewnątrz! Odpowiednia suplementacja kluczowych składników, takich jak kwasy omega-3 i kolagen, wspiera nie tylko serce i mózg, ale także stawy, skórę i ogólną kondycję organizmu.
Zioła mają długą tradycję w medycynie naturalnej i kuchni. W zależności od gatunku i przeznaczenia, zbieramy różne części roślin – kwiaty, liście, ziele (cała część nadziemna), korzenie lub korę – a każda z nich wymaga specyficznych metod zbioru i przygotowania. Poniżej najpopularniejsze części roślin, które można zbierać oraz sposoby ich przetwarzania, by móc korzystać z ich właściwości zdrowotnych.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.