Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Opcje przeglądania

KSIĄŻKI

Blog wpisy
Bardzo dziękujemy za wsparcie po stracie Pana Adolfa i odpowiadając na liczne pytania informujemy, że sklep nie przestaje działać. W dalszym ciągu będą Państwo mogli dokonywać u nas zakupów. Przepraszamy za utrudnienia.
Zioła: jak zbierać, przygotowywać i wykorzystywać różne części roślin dla zdrowia

Zioła mają długą tradycję w medycynie naturalnej i kuchni. W zależności od gatunku i przeznaczenia, zbieramy różne części roślin – kwiaty, liście, ziele (cała część nadziemna), korzenie lub korę – a każda z nich wymaga specyficznych metod zbioru i przygotowania. Poniżej najpopularniejsze części roślin, które można zbierać oraz sposoby ich przetwarzania, by móc korzystać z ich właściwości zdrowotnych.

 

Problemy z jelitami...to może być SIBO

Czy macie często problemy gastryczne, polegające na wzdętym brzuchu, długotrwałych biegunkach czy zaparciach (lub na przemian jedno z drugim), bólu w jamie brzusznej i zwiększonej ilości produkowanych gazów? Jeśli objawy te z różną intensywnością trwają kilka tygodni, czy miesięcy, to być może dolega Wam SIBO

Co to jest SIBO? Jest to przerost bakterii w jelicie cienkim, czyli po angielsku small intestinal bacterial overgrowth. 

Pszenica, gluten i gliadyna

O tym, że mąką pszenna, zwłaszcza typu 450 czy 500 jest dla naszego zdrowia niezbyt wartościowa, ze względu na mała ilość składników odżywczych możecie dowiedzieć się z poprzedniego wpisu. Jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz w pszenicy, na którą warto zwrócić uwagę, a dokładniej chodzi o białka zawarte w ziarnie. Otóż około 95% różnych białek występujących w pszenicy wywodzą się bezpośrednio z pierwotnych odmian tego zboża, jednak 5% białek to już całkiem nowe formy wyhodowane w nowych odmianach pszenicy, które nie mają swoich odpowiedników w naturze. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl