Książka zawiera opis150 gatunków dziko rosnących roślin w Polsce, które można spożywać.
Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów spożywczych, często nie pamiętamy, jakie dobra oferuje nam natura. Dziko rosnące rośliny mogą być nie tylko smacznymi i tanimi składnikami potraw, ale również surowcem leczniczym w czystej postaci.
Babka zwyczajna, brzoza, koniczyna, skrzyp i szczaw oraz wiele innych... - na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wartościowych składników pokarmowych zawierają powszechnie znane rośliny. Atlas dostarcza wiedzy o ich występowaniu, rozpoznawaniu, właściwościach i zastosowaniu w kuchni. Cennym uzupełnieniem są przepisy kulinarne.
Autorka, Monika Fijołek, jest doktorem nauk rolniczych i nauczycielką florystyki. Pasjonuje się uprawą ziół i ziołolecznictwem, tworzy projekty ogrodów ziołowych i książek o tej tematyce.
150 gatunków dziko rosnących roślin w Polsce, które można spożywać
Dostępność:
na wyczerpaniu