Bezpieczne zakupy
  • Różne formy płatności
  • Gwarantowany zwrot pieniędzy (10 dni na zwrot towaru)
  • Szyfrowane dane i transakcje
Opcje przeglądania

KSIĄŻKI

[PREMIERA JESIEŃ-ZIMA 2024] Samowystarczalność - proste kroki do niezależności

[PREMIERA JESIEŃ-ZIMA 2024] Samowystarczalność - proste kroki do niezależności
[PREMIERA JESIEŃ-ZIMA 2024] Samowystarczalność - proste kroki do niezależności

TEKST JEST JUŻ W DRUKARNI, ALE Z POWODU NAWAŁU PRACY PLANOWANY WYDRUK JEST OKOŁO 30 GRUDNIA 2024 r.

Samowystarczalność - proste kroki do niezależności

Redaktor Prowadzący - Rafał Adolf Kudliński

Rok wydania : ZAPOWIEDŻ - premiera jesień/zima 2024

ISBN: 978-83-966433-1-5

Odkryj, kim jest preppers i poznaj zasady przetrwania w różnych sytuacjach. Dowiedz się, jak zastosować płodozmian, aby poprawić jakość gleby i uzyskać większe plony. Stwórz ekologiczny ogród, który połączy Cię z naturą. Poznaj sekrety przechowywania żywności – od suszenia po kiszenie – oraz przygotowywania naturalnych kosmetyków bez zbędnej chemii. Zrozum, jak zdrowa dieta może wpływać na zdrowie całej rodziny, wspierać odporność i dodać energii. Ta książka jest przewodnikiem po zrównoważonym, świadomym życiu blisko natury, pełnym prostych, naturalnych rozwiązań dla zdrowia i urody. Znajdziesz tu mnóstwo informacji o domowych kosmetykach, praktyczne porady dotyczące upraw, a także inspiracje do tworzenia samowystarczalnego ogrodu. Wzmocnij zdrowie, oszczędzaj i zadbaj o bliskich, korzystając z bogactwa przyrody – od ogrodu po spiżarnię i łazienkę!

Dostępność: brak towaru

Cena:

53,80 zł

Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia

Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia
Apiterapia. Leczenie miodem i produktami pszczelimi E. Hołderna-Kędzia, B. Kędzia

APITERAPIA. LECZENIE MIODEM I PRODUKTAMI PSZCZELIMI

Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia

 

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,95 zł

szt.

Atlas 230 roślin leczniczych, autor Małgorzata Mederska

Atlas 230 roślin leczniczych, autor Małgorzata Mederska
Atlas 230 roślin leczniczych, autor Małgorzata Mederska

Książka zawiera opis ponad 230 gatunków roślin leczniczych

Dostępność: średnia ilość

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,95 zł

szt.

Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków, autor Zarawska Patrycja

Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków, autor Zarawska Patrycja
Atlas grzybów - ponad 200 polskich gatunków, autor Zarawska Patrycja

W atlasie znalazły się opisy 233 gatunków grzybów zakwalifikowanych jako jadalne, niejadalne bądź trujące, zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. Są to gatunki występujące głównie na terenie Polski. Przystępny opis zawierający szczegółowe informacje o wyglądzie grzyba i jego występowaniu z pewnością ułatwią identyfikację okazu. Dodatkowo Czytelnik dowie się także o możliwościach wykorzystania poszczególnych gatunków.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,95 zł

szt.

Atlas ziół - kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących, autor Aleksandra Halarewicz

Atlas ziół - kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących, autor  Aleksandra Halarewicz
Atlas ziół - kulinarne wykorzystanie roślin dziko rosnących, autor Aleksandra Halarewicz

Rośliny dziko rosnące towarzyszą człowiekowi od tysięcy lat. Jadalne zioła, stosowane jako uzupełnienie codziennego jadłospisu, mogą inspirować do wzbogacania znanych potraw oraz odkrywania nowych smaków.

Atlas zawiera charakterystyki i fotografie 120 ziół, wzbogacone szczegółowymi opisami ich zastosowania oraz interesującymi ciekawostkami. Znajdziemy tu zarówno popularne zioła i przyprawy, jak i te mniej znane, lecz warte poznania i wykorzystania. Dodatkowo w książce zawarte są ogólne informacje o substancjach czynnych w roślinach oraz o sposobie zbioru i przechowywaniu ziół.

 

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,95 zł

szt.

Domowe kiszonki, które leczą, autor: E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska

Domowe kiszonki, które leczą, autor: E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska
Domowe kiszonki, które leczą, autor: E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska

Smak kiszonych ogórków każdy prawdziwy Polak powinien znać. Poza walorami smakowymi kiszone ogórki to przede wszystkim naturalny probiotyk, który doskonale wspiera nasz układ pokarmowy. Ale nie tylko ogórki można kisić...

Dostępność: brak towaru

Cena:

49,99 zł

Ilustrowany Atlas dzikich roślin jadalnych, autor Monika Fijołek

Ilustrowany Atlas dzikich roślin jadalnych, autor Monika Fijołek
Ilustrowany Atlas dzikich roślin jadalnych, autor Monika Fijołek

Książka zawiera opis150 gatunków dziko rosnących roślin w Polsce, które można spożywać.

Dziś, kiedy półki sklepowe uginają się pod ciężarem rozmaitych produktów spożywczych, często nie pamiętamy, jakie dobra oferuje nam natura. Dziko rosnące rośliny mogą być nie tylko smacznymi i tanimi składnikami potraw, ale również surowcem leczniczym w czystej postaci.

Babka zwyczajna, brzoza, koniczyna, skrzyp i szczaw oraz wiele innych... - na ogół nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele wartościowych składników pokarmowych zawierają powszechnie znane rośliny. Atlas dostarcza wiedzy o ich występowaniu, rozpoznawaniu, właściwościach i zastosowaniu w kuchni. Cennym uzupełnieniem są przepisy kulinarne.

Autorka, Monika Fijołek, jest doktorem nauk rolniczych i nauczycielką florystyki. Pasjonuje się uprawą ziół i ziołolecznictwem, tworzy projekty ogrodów ziołowych i książek o tej tematyce.

 

150 gatunków dziko rosnących roślin w Polsce, które można spożywać

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,95 zł

szt.

Jak przetrwać trudne czasy. Survival miejski, autor P. Frankowski

Jak przetrwać trudne czasy. Survival miejski, autor P. Frankowski
Jak przetrwać trudne czasy. Survival miejski, autor P. Frankowski

Czy świat, który znasz, może zmienić się z dnia na dzień?

Co zrobisz, jeśli nagle stracisz wszystko, co masz, lub znajdziesz się w oblężonym mieście, z którego nie możesz się wydostać?

Ostatnie wydarzenia udowodniły, że wojny i katastrofy naturalne nie zdarzają się wyłącznie gdzieś bardzo daleko od nas. Do wielu z nich nie da się przygotować na 100 procent, jednak możesz zrobić wszystko, by JUŻ TERAZ zwiększyć swoje szanse na przetrwanie – nawet, jeśli nie uda ci się uciec z miejsca zagrożenia.

Czy wiesz:

  • Jak zatrzymać krwotok, czym opatrzyć ranę lub złagodzić poparzenie?
  • Gdzie znaleźć schronienie w warunkach miejskich oraz co jeść i pić, gdy skończą się zapasy?
  • Jak przetrwać w schronie, radzić sobie ze strachem i uchronić się przed przemocą?
  • Jak i czym się bronić, gdy nadejdzie najgorsze?

Jeśli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś „nie”, ta książka jest dla ciebie! To vademecum cywila, dzięki któremu zdobędziesz niezbędną wiedzę survivalową. Naucz się podejmować krytyczne decyzje, od których może zależeć życie twoje i twojej rodziny.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

39,90 zł

szt.

Jak przeżyć koniec świata .Plan na niepewne czasy, autor Rawley James Wesley

Jak przeżyć koniec świata .Plan na niepewne czasy, autor Rawley James Wesley
Jak przeżyć koniec świata .Plan na niepewne czasy, autor Rawley James Wesley

Pandemia. Atak terrorystyczny. Katastrofa naturalna. Globalne załamanie finansowe. Czasem wystarczy jedno wydarzenie, aby odwrócić nasz świat do góry nogami. Czy jesteśmy na to przygotowani? Czy damy radę stawić czoła niespodziewanym problemom: od ogromnego bezrobocia, drastycznego spadku wartości pieniądza, niedoboru żywności po odcięcie dostaw energii lub wody? Na ile pomoże nam w tym rząd, a na ile będziemy musieli liczyć tylko na siebie? Ta książka przygotuje Cię na największe katastrofy. Przybliży też sposoby na to, jak zabezpieczyć się przed ich skutkami.

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

49,90 zł

szt.

Kuchnia survivalowa bez ekwipunku gotowanie w terenie część 1, autorzy Artur Bokła i Katarzyna Mikulska

Kuchnia survivalowa bez ekwipunku gotowanie w terenie część 1, autorzy Artur Bokła i Katarzyna Mikulska
Kuchnia survivalowa bez ekwipunku gotowanie w terenie część 1, autorzy Artur Bokła i Katarzyna Mikulska

To nie tylko książka, ale stworzone z pasją narzędzie przetrwania. Niezwykły toolbook, który wyposażyliśmy w mocny rzemień umożliwiający rozpalenie ognia - najważniejszego środka w walce o przeżycie. 

Ogień to ciepło, światło, ochrona przed dzikimi zwierzętami, ale także możliwość przygotowania posiłku. Co zjeść w lesie? Jak przyrządzić to, co oferuje nam natura, piekąc w żarze, wykorzystując ruszt, dół ziemny lub gotując przy pomocy kamieni?

Bezcenna, sprawdzona w praktyce wiedza, która może uratować zdrowie, a nawet życie. Tylko przygotowani przetrwają!

Dostępność: na wyczerpaniu

Wysyłka w: 48 godzin

Cena:

36,90 zł

szt.
Blog wpisy
Bardzo dziękujemy za wsparcie po stracie Pana Adolfa i odpowiadając na liczne pytania informujemy, że sklep nie przestaje działać. W dalszym ciągu będą Państwo mogli dokonywać u nas zakupów. Przepraszamy za utrudnienia.
Zioła: jak zbierać, przygotowywać i wykorzystywać różne części roślin dla zdrowia

Zioła mają długą tradycję w medycynie naturalnej i kuchni. W zależności od gatunku i przeznaczenia, zbieramy różne części roślin – kwiaty, liście, ziele (cała część nadziemna), korzenie lub korę – a każda z nich wymaga specyficznych metod zbioru i przygotowania. Poniżej najpopularniejsze części roślin, które można zbierać oraz sposoby ich przetwarzania, by móc korzystać z ich właściwości zdrowotnych.

 

Problemy z jelitami...to może być SIBO

Czy macie często problemy gastryczne, polegające na wzdętym brzuchu, długotrwałych biegunkach czy zaparciach (lub na przemian jedno z drugim), bólu w jamie brzusznej i zwiększonej ilości produkowanych gazów? Jeśli objawy te z różną intensywnością trwają kilka tygodni, czy miesięcy, to być może dolega Wam SIBO

Co to jest SIBO? Jest to przerost bakterii w jelicie cienkim, czyli po angielsku small intestinal bacterial overgrowth. 

Pszenica, gluten i gliadyna

O tym, że mąką pszenna, zwłaszcza typu 450 czy 500 jest dla naszego zdrowia niezbyt wartościowa, ze względu na mała ilość składników odżywczych możecie dowiedzieć się z poprzedniego wpisu. Jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz w pszenicy, na którą warto zwrócić uwagę, a dokładniej chodzi o białka zawarte w ziarnie. Otóż około 95% różnych białek występujących w pszenicy wywodzą się bezpośrednio z pierwotnych odmian tego zboża, jednak 5% białek to już całkiem nowe formy wyhodowane w nowych odmianach pszenicy, które nie mają swoich odpowiedników w naturze. 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl