KIEŁKI BROKUŁU zawierają istotny dla naszego organizmu sulforafan, siarkowy związek organiczny, który ma działanie przeciwnowotworowe. Z dotychczasowych badań wynika, że kiełki brokułowe mogą chronić przed rakiem gardła, płuc, jelita grubego i skóry. Mogą hamować rozwój raka piersi i pęcherz moczowego.
KIEŁKI BURAKA ĆWIKŁOWEGO odznaczają się wyjątkowymi walorami odżywczymi, zawierają błonnik, witaminy A, B6, C, E, K oraz minerały - cynk, mangan, magnez, potas, wapń i żelazo. Obecne w kiełkach betaina i karotenoidy wspierają funkcjonowanie wątroby i działają przeciw nowotworowo.
KIEŁKI GORCZYCY zawierają witaminy A, B1, B2, C, E i K oraz siarkę, żelazo, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan i selen. Kiełki gorczycy działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Działają osłonowo na śluzówkę żołądka. Lekko obniżają ciśnienie tętnicze, są skuteczne przy wszelkich chorobach przeziębieniowych. W jedzeniu kiełków gorczycy należy zachować umiar. Spożycie kiełków powinny kontrolować osoby chore na cukrzycę i niskociśnieniowcy.
KIEŁKI KAPUSTY CZERWONEJ są cenniejsze pod względem odżywczym niż dorosłe główki. Zdaniem naukowców kiełki czerwonej kapusty zawierają 6 razy więcej witaminy C i 40 razy więcej witaminy E w 100g produktu niż czerwone główki. Kiełki te są dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika, zawierają też niewielką ilość wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Najważniejszym walorem zdrowotnym kiełków czerwonej kapusty są ANTYCJANINY, ważny czynnik przeciwrakowy. Naukowcom udało się udowodnić też, że w niezwykle skuteczny sposób obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Kiełki czerwonej kapusty oficjalnie uważane są za pożywienie sprzyjające ograniczaniu wagi.
KIEŁKI LUCERNY zawierają witaminy A, B1, B2, C i K oraz cynk, żelazo, mangan, fosfor, miedź i kwas foliowy. Konsumpcja kiełków ma dobroczynny wpływ na nasz metabolizm. Obniżają one poziom lipidów w krwi. Odgrywają ważną rolę w walce z otyłością i miażdżycą. Są bogate w błonnik spożywczy a dzięki zawartości enzymów przynoszą ulgę w wzdęciach, nudnościach, niestrawności czy bólach brzucha.
KIEŁKI RZEŻUCHY są bardzo zdrowe, zawierają dużo makro i mikroelementów, białko, błonnik, witaminy A, B1, B2, B3, C i E oraz cynk, jod, magnez, potas, siarkę, sód, wapń i żelazo. Regularne jedzenie tych kiełków poprawia stan kości i zębów. Rzeżucha normuje skoki glukozy we krwi dzięki czemu przeciwdziała napadom głodu. Spożywanie dużej ilości rzeżuchy nie jest dobre dla nerek.
KIEŁKI RZODKIEWKI zawierają duże ilości antyoksydantów, które zwalczają aktywność wolnych rodników tj. cząsteczek działających prostarzeniowo. Kiełki rzodkiewki są bogatym źródłem takich składników jak magnez, witaminy C i B3. Kiełki działają ochronnie na komórki wątroby, poprawiają perystaltykę jelit i wzmacniają odporność.
KIEŁKI SŁONECZNIKA zawierają sporo witamin tj. A, B, C i E oraz cynk, fosfor, magnez, potas, selen, wapń i żelazo. Kiełki cenione są przede wszystkim z powodu licznych antyoksydantów. Związki zawarte w kiełkach mają silne działanie przeciwzapalne i dzięki zawartej cynarynie pomocne są w walce z cukrzycą. Kiełki słonecznika są bezpieczne w konsumpcji, pozbawione skutków ubocznych, świetnie uzupełniają braki świeżych warzyw w okresie jesienno- zimowym.
Dostępność:duża ilość
Wysyłka w:5 dni
Blog wpisy
Bardzo dziękujemy za wsparcie po stracie Pana Adolfa i odpowiadając na liczne pytania informujemy, że sklep nie przestaje działać. W dalszym ciągu będą Państwo mogli dokonywać u nas zakupów. Przepraszamy za utrudnienia.
Zioła mają długą tradycję w medycynie naturalnej i kuchni. W zależności od gatunku i przeznaczenia, zbieramy różne części roślin – kwiaty, liście, ziele (cała część nadziemna), korzenie lub korę – a każda z nich wymaga specyficznych metod zbioru i przygotowania. Poniżej najpopularniejsze części roślin, które można zbierać oraz sposoby ich przetwarzania, by móc korzystać z ich właściwości zdrowotnych.
Czy macie często problemy gastryczne, polegające na wzdętym brzuchu, długotrwałych biegunkach czy zaparciach (lub na przemian jedno z drugim), bólu w jamie brzusznej i zwiększonej ilości produkowanych gazów? Jeśli objawy te z różną intensywnością trwają kilka tygodni, czy miesięcy, to być może dolega Wam SIBO.
Co to jest SIBO? Jest to przerost bakterii w jelicie cienkim, czyli po angielsku small intestinal bacterial overgrowth.
O tym, że mąką pszenna, zwłaszcza typu 450 czy 500 jest dla naszego zdrowia niezbyt wartościowa, ze względu na mała ilość składników odżywczych możecie dowiedzieć się z poprzedniego wpisu. Jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz w pszenicy, na którą warto zwrócić uwagę, a dokładniej chodzi o białka zawarte w ziarnie. Otóż około 95% różnych białek występujących w pszenicy wywodzą się bezpośrednio z pierwotnych odmian tego zboża, jednak 5% białek to już całkiem nowe formy wyhodowane w nowych odmianach pszenicy, które nie mają swoich odpowiedników w naturze.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.